Test je SSL verbinding – ben jij al AVG proof?

ssl

Heb jij al ssl op je site? Het gonst in 2018 van de Privacy Wetgeving activiteiten onder de noemer AVG. Het lijkt een beetje mosterd na de maaltijd want alles ligt al op straat zou je zeggen. Alle mail adressen die je ooit hebt ingevuld bij My Heritage, datingsites, Facebook en noem maar op… Het is al niet meer privé. Alle versleutelingsacties doen nog een poging. Maar hoe veilig is alles? Als het Pentagon gehackt kan worden, kan jouw website dat ook. Heb je een simpel formulier op je website, dan moet jouw website al versleuteld zijn met een SSL certificaat.

AVG – weg ermee, of toch wel nuttig?

Privacy is een grondrecht van elke burger in Europa. Door de digitalisering van de samenleving is het verzamelen van persoonsgegevens wel heel makkelijk geworden. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is er om de privacy van burgers beter te beschermen.

Bedrijven moeten vanaf 25 mei 2018 transparantie geven over welke gegevens verzameld worden en met welk doel. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving hiervan.

Veiligheid of schijnveiligheid?

Onlangs was er in het nieuws dat de Belastingdienst zeker een jaar nodig heeft om de Privacy documenten op orde te hebben. En ze hebben het al zo druk! En hoe gaat de Autoriteit Persoonsgegevens al die bedrijven controleren? Hoeveel mankracht gaat dat kosten? Formeel is de wet ingegaan op 25 mei, maar het eerste jaar is ‘educatief’. Dat wil zeggen dat er nog geen boetes uitgedeeld worden. Voor de eenpitter zal het nog wel even duren voordat er ooit controle komt. Ondertussen wanen we ons veilig. Maar hoe veilig is jouw data? Alles dat je op internet zet ben je per definitie kwijt. Voordat je iets mailt of publiceert op social media of op websites, het is al weg. En wie zegt dat we niet worden afgeluisterd op Skype, dat onze mail niet mee wordt gelezen via Gmail of Outlook, onze berichten op Facebook Messenger. Dat onze vaste telefoons niet afgeluisterd worden door telecombedrijven. Wat weten we echt over veiligheid?

SSL om mee te beginnen

Wat echt veiligheid is kan een filosofische uiteenzetting worden. Terug naar de praktijk: een simpele eerste stap is een SSL verbinding op je website. Met de plugin Really Simple SSL kun je op eenvoudige wijze je website voorzien van een ‘slotje’. Je website testen op SSL kun je doen op Really Simple SSL. De Privacy wetgeving gaat veel verder dan SSL installeren. Maar je moet toch ergens beginnen nietwaar?

NerdieBird
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: